49er startfelt

Reisebrev Mathias og Jostein fra Lipno og Thessaloniki

Medaljevinnere i Jr.EM i Tjekkia! Fra venstre: Jostein Aker, Mathias Berthet, Nora Edland, Pia Dahl Andersen, Maren Edland, Nikolaj Hoffmann Buhl

I slutten av august dro flere av våre 49er-seilere sydover for å delta i Jr. EM i Tsjekkia og EM i Hellas. Mathias Berthet og Jostein Aker stilte i 49er klassen og forteller litt om turen deres.

– Vi ankom innsjøen Lipno i Tsjekkia og ble godt tatt imot i seilforeningen. Regattaen gikk over fire dager i lett og skiftende vind.

Flere av dagene var preget av utsettelser på land i påvente av vind, men arrangøren klarte å gjennomføre elleve race for FX og ti for 49er.

Til tross for at dette var den første internasjonale regattaen sammen for Jostein og Mathias tok de en fin 3. plass sammenlagt, og vant gull i U21-klassen! Vi gratulerer!

– Vi hadde ikke ambisjoner om å hevde oss såpass bra, så det var selvfølgelig veldig gøy å kunne være med å kjempe i toppen. Vi trivdes godt i den lette og skiftende vinden på innsjøen i Tsjekkia.

– Det ble servert middag til seilerne hver dag i seilforeningen og den ene kvelden var det en liten seilerfest ved den lokale stranden. Stort sett alle var tilstede og det var veldig gøy å kunne omgås med seilere fra andre land igjen. Det var ekstra stas at Pia & Nora vant gullet i FX-klassen og at Maren fikk sølv sammen med svenske Alice.

Deretter gikk turen videre til EM i Thessaloniki i Hellas, der juniorene skulle få bryne seg på de store gutta. Selv om det stort sett også var lett vind under regattaen, så var det ganske annerledes fra innsjøseiling. Det var pålandsvind fra samme retning hver dag og krappe bølger –  det vil si ganske typiske Middelhavsforhold.

Startfelt EM
Startfelt i EM

For oss som vanligvis seiler i Oslofjorden er dette ganske annerledes fra vi er vant til. Vi slett litt med båtfarten og merket at vi kunne trengt litt flere timer sammen i båten for å få til samspillet med hverandre.

I en 49er er det spesielt teknisk utfordrende når det er urolig sjø og trykkforskjeller, ettersom man da må justere trimmen mye samtidig som man jobber med bevegelsene i båten.

Vi fikk kjent på at små feil kan være kostbare i et felt med høyt nivå, men det er inspirerende å se hvor dyktige flere av de andre seilere er, spesielt OL-seilerne som var der nede. Det gir oss motivasjon til å trene hardt for å minske gapet oppover.

Etter den første dagen lå guttene an til en topp 15 plassering sammenlagt, men de neste dagene klarte de dessverre ikke å prestere like godt. I slutten av uken kom det også en storm som feide over banen. Alle båtene kullseilte da den sterke vinden inntraff og ble liggende opp ned en halvtimes tid.

In action
Mathias og Jostein in action

-I likhet med flere andre team så fikk vi ødelagt noe av utstyret og ble dermed nødt til å ta ned seilene for å komme oss på land igjen. Under slike forhold er det greit å ha en trener i nærheten! Vi er veldig takknemlige for å ha hatt med oss Nicolai Buhl som trener den siste tiden. Vi har lært mye og det har vært nyttig å få tips fra han som kjenner 49eren så godt.

Mathias og Jostein ser tilbake på en opplevelsesrik tur sammen med de andre norske seilerne og gleder seg til mye hard trening fremover.

Gå til nyhetsarkivet for å lese flere saker