Treningssamling på Palma de Mallorca

Et lengre opphold på Mallorca for landslagsseilerne er gjennomført og vi har fått reisebrev fra Mathias Berthet og Jeppe Nilsen under treningssamlingen som ble gjennomført med alle landslagsseilerne i månedsskiftet mars/april. Vi spurte hvordan det er å være heltidsseiler og hvordan hverdagen arter seg for dem. Takk for at dere deler med generasjonene som kommer etter dere.

Tidlige morgener

En typisk dag for oss på samling i Palma:

– En typisk dag for oss her i Palma er lyden av vekkerklokka som ringer kl. 07.30, sier Jeppe.
Det første vi gjør etter at vi står opp, er morgentrening. Den varierer fra dag til dag og fra samling til samling, men akkurat nå er fokuset vårt å bli mer eksplosive i båten, så det blir lagt mye vekt på eksplosiv styrke utenom seilingen.
Fra kl. 08.00 til kl. 09.15 trener vi styrke, løping, roing eller mobilitet. Når morgentreningen er over, spiser vi frokost.

Avgårde til boatparken

– Vi er i båtparken kl. 11.30 for å gjøre klar båten – 1,5 time før seiling. Her blir det lagt vekt på å sjekke at alt er i orden – sjekke at blokkene ruller fint, at ingen av tauene ser slitt ut, og at vaiere og fester sitter ordentlig. -Vi må også rigge gennaker og trimme masten etter forholdene vi skal seile i, forteller Jeppe videre.
Mat og drikke er viktig, så vi prøver å få i oss så mye mat og næring som vi kan før vi drar på vannet. Det er også viktig å få i seg næring når vi er ute og seiler. Her spiser vi nøtter og barer, og vi drikker vann og energidrikke.

Ut på vannet – viktig å komme til avtalt tid

Når klokken er 13, settes båten på vannet. Vi trener og deler vår polske trener Jack med to finske båter, men vi trener også mye sammen med en båt fra Malta og en båt fra Belgia.
Det er viktig at vi er samkjørte som lag og at vi er samtidig på vannet. Om man er for sen til trening, går det ut over de andre, så alle er presise og er senest ute kl. 13. Treningene på vannet varer vanligvis i 3–4,5 time.

Utstyrsbytte

Vi trener på mye forskjellig. Forrige samling la vi vekt på boathandling (slag, jibber, merkerundinger og starter), men denne samlingen har vi fått ny mast og nytt seil. Vi har derfor lagt vekt på fartstrening for å finne de optimale trimmene for de nye mastene og seilene i alle vindforhold. Vi er i et utstyrsbytte hvor vi går fra de gule og gjennomsiktige mylar-seilene til nye svarte 3DI-seil. Vi bytter også ut den gamle Southern Spars karbonsmasten til ny CST karbonmast.

Mye gjenstår etter endt seiløkt

Når vi kommer inn fra trening ved 16–17-tiden, må vi spyle båt og utstyr. Vi tørker også foilene og båten under etter at vi har spylt for å unngå at kalk setter seg fast i skroget. De forskjellige trimmene vi har prøvd, må måles og skrives ned. Er det noe som har blitt ødelagt under dagens økt, må vi fikse det nå. Som regel er vi rundt 1 time i båtparken etter seiling.

Videobrief med trener og treningspartnere

Når båten er tipp topp og klar for morgendagen, går vi gjennom video fra dagens seiløkt med treneren vår Jack og våre finske treningspartnere. Det kan være vanskelig å se hvordan seilet egentlig ser ut når man seiler og sitter i båten selv. Derfor er det veldig nyttig når vi etter treningen kan se på video hvor vi får sett trenerens perspektiv og kan snakke med de andre for å dele erfaringer. Etter briefing er det middag, og etter middag er det tid for skole, andre småting, eller avslapping før vi legger oss kl. 22.30
-Samlingene våre varer som regel i rundt tre uker, og vi kjører seks dager på og en dag av – dette endrer seg noen ganger om vi får dager der det ikke er vind, avslutter Jeppe

Gå til nyhetsarkivet for å lese flere saker